dilluns, 3 de març del 2014

Situació social

                                                      -FEUDISME-




LA NOBLESA:
La noblesa de privilegi, s'obtenia per concessió reial, per gestes militars o actituds heroiques, i podia donar-se a la persona que es volgués gratificar només o també transmetre als seus hereus, que l'adquiririen com noblesa de sang, és a dir, per baixar de un avantpassat gloriós.
Dins de la noblesa també existien categories, encara que representaven només el 3% de la població total. L'alta noblesa, formada per comtes (governadors de les comarques), ducs hereus dels governadors militars) i marquesos (que governaven en les marques o fronteres) van ser aquells que durant l'edat mitjana, es van convertir en vassalls directes del rei, i grans senyors feudals dels camperols que es van convertir en els seus vassalls, mentre ells s'ocupaven de lluitar en defensa dels seus regnes. En temps de pau, la seva vida rutinària, avorrida i ociosa, es matisava amb activitats de cacera, pesca, i combats amb espases, en tornejos.

EL CLERGAT:
La noblesa es el grup dominant i es trobava en un moment de màxim esplendor social perquè posseïa la majoria de les terres i tenia càrrecs i privilegis. La societat estava dominada pels valors i els gustos aristocràtics, considerats com el model a seguir.
L’estament nobiliari, però, es dividia en alta i baixa noblesa. Si bé una persona era considerada noble perquè tenia una sèrie de privilegis adquirits per naixement, en la pràctica es donaven una gran quantitat de situacions. Hi havia nobles molt rics i nobles molt pobres, nobles que ocupaven alts càrrecs i d’altres que no tenien cap influència.

El POBLE:
Es compon de la població mancada dels privilegi es que gaudien el clergat i la noblesa, per tant pot ser també considerat equivalent al grup de no privilegiats. També es pot denominar populatxo.
Composició:
-La pagesia: la immensa majoria de la població, sotmès comunament a servitud o al règim senyorial
-La burgesia: els habitants de les ciutats, teòricament lliures, de la qual formaven part:
   *Artesans de cada ofici, organitzats en gremi sobre confraries.
   *Comerciants sobre tot mercaders, que també s'organitzaven de forma similar en guildes o      hanses que organitzaven diverses ciutats, i es reunien periòdicament a les fires.
   *La plebs urbana o gent pobra de la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada